A guy bikes 15 miles in 1 hour, then rests for an hour. Then he bikes 25 in 2 hours. What was his average speed for the trip?

average-speed

#1

A guy bikes 15 miles in 1 hour, then rests for an hour. Then he bikes 25 in 2 hours. What was his average speed for the trip? What are the variables: Formula: Solve:

Answer:

Average Speed = Total Distance covered/ Total time taken
Here, total distance covered = 15+25 = 40 miles
Total time taken = 1+1+2 = 4 hours
Hence, average speed = 40/4 = 10 miles per hour